De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Hotze

    Beste Likeurmeester,

    Geweldig recept, menig litertje gemaakt en veel vrienden zijn nu ook aan het maken van limoncello.
    Met de zomer voor de deur worden dit hele fijne en gezellige Limoncello-avondjes.

    Gr.

    Hotze

    • De Likeurmeester

      Beste Hotze,

      Wat ontzettend leuk om te horen!
      Zeker een zonnig likeurtje, maar ook zeker voor de donkere dagen om de zon mee in huis te halen 😉

  2. Didier

    Beste Likeurmeester,
    Mijn infusie heb ik gemaakt in december. Nu ik onlangs de limoncello heb afgemaakt, verschijnt er na een tijdje, een donker randje bovenaan, en zijn er eveneens wat olievlekjes aan het oppervlak. Na een weekje wachten, blijkt ook dat de limoncello onderaan helderder wordt in de fles. Staat de infusie(met schil) misschien te lang? Of heb ik nep-bio citroen gekocht. Enig idee hoe ik dit kan goedkrijgen?

    • De Likeurmeester

      Beste Didier,

      Wat ze ziet is de scheiding van de olie en het water, het maakt daarvoor niet uit of de citroenen biologisch zijn of niet. Dat kan met veel verschillende factoren te maken hebben: bewaartemperatuur, alcoholpercentage, en hoeveelheid schillen die ze gebruikt heeft voor de limoncello en inderdaad hoe lang het staat. Wat ze zou kunnen proberen is met een staafmixer de limoncello even opkloppen.

      • Didier

        Heb dit geprobeerd maar na enkele dgen komt het laagje terug.
        Kan ik glycerol gebruiken om te stabiliseren?

        • De Likeurmeester

          Beste Didier,
          Zoiets heb ik zelf nooit geprobeerd, maar je zou het kunnen doen. Hoor graag hoe het resultaat is, mocht je het proberen.

      • Koen

        Ik heb iets soortgelijks. Mijn brouwsel scheidt zich in een heldere fractie onderaan, en een troebele, wat pulpachtige laag bovenaan. Heb het recept nauwgezet gevolgd, met 2 kleine variaties : ik heb mijn citroenen geperst na het schillen, het sap in de diepvries bewaard, en een deel ervan 3 weken later, bij het maken van de suikersiroop, toegevoegd. Verder heb ik gemikt naar een alcohol% van 40°, wat iets hoger is dat normaal. Na stevig schudden krijg ik wél een normale limoncello, en ook de smaak is OK, maar het is géén zicht…

  3. Ronald

    Beste Likeurmeester,

    Als ik 1 liter alcohol neem met 10 citroenen, 600 gram suiker en 1,8 liter water.
    En ik alles bij elkaar meng, kom ik volgens mij op 3 liter limonchello uit.
    Aangezien ik 3 beugel flessen van een liter heb zo dat voor mij mooi uitkomen.
    Dat het alcohol percentage wat minder is, vind ik niet erg.
    Als het maar niet erg het eindresultaat beïnvloed.

    Gr. Ronald

    • De Likeurmeester

      Beste Ronald,

      De smaak zal misschien iets minder krachtig zijn en het alcoholpercentage zal met ongeveer 3% zakken naar 34/33%. Maar volgens mij moet het prima kunnen.
      Heel veel succes in ieder geval en hopelijk geniet je ervan!
      Groeten,
      De Likeurmeester

  4. Ronald

    Beste Likeurmeester,

    kan ik evt ook 1,8 ltr water toevoegen zodat het alcohol percentage wat minder wordt?
    Of gaat dat enorm ten koste van de smaak?
    Als ik dan goed opgelet heb, zou ik op 3 ltr Limonchello uitkomen met een alcohol percentage van?…

    gr. Ronald

    • De Likeurmeester

      Beste Ronald,

      Extra water toevoegen, gaat wel iets ten koste van de smaak. Maar ik begrijp je verhoudingen wat betreft 3 liter niet helemaal..3 liter volgens het recept of 3 liter incl. 1,8 liter water?
      Groeten,
      De Likeurmeester

  5. Katie

    Hallo,
    Hoe lang kan je zelfgemaakte limoncello bewaren?
    Bedankt!
    Gr, Katie

    • De Likeurmeester

      Beste Katie,
      Limoncello kun je wel een paar maanden goed houden, maar de smaak wordt wel langzaam minder.