Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Dag mensen als ik limoncello gemaakt heb moet ik die rechtop in de kelder plaatsen of mag (moet) ik hem plat leggen bij voorbaat dank U allen. groetjes van jos V 01-02-2015.
Beste Jos,
In principe maakt het niet uit of de weckpot staat of ligt. Dus wat u zelf het prettigste vind.
Beste Likeurmeester,
Kun je aangeven hoeveel gram citroenschillen je nodig hebt? Dan hoef ik niet te emmeren met grote/kleine citroenen en het omrekenen daarvan.
Ik denk erover om een citroen te vervangen door een limoen. Heb jij daar ervaring mee en zo ja: beviel dat? Ik ben persoonlijk erg van de frisse, iets bittere smaak en minder van de zoete.
Voegt de suiker, behalve het zoeter maken van de drank, nog iets scheikundigs toe? Anders gezegd: kan ik de suiker vervangen door iedere willekeurige zoete vervanger? Ik denk aan Stevia, druivesuiker, honing (alhoewel ik over het laatste een minder goede ervaring las hier).
Overigens wil ik mijn complimenten uitspreken voor de recepten, tips en jouw trouwe reacties op deze site!
Beste Melanie, er is geen standaard aantal grammen te noemen voor schillen. Dit kun je op gevoel doen. Als je kleine hebt, gebruik je dan 1.5 of 2 i.p.v. 1 grote. Limoenen kun je zeker ook gebruiken i.p.v. citroenen, de smaak wordt dan iets kruidiger.
Suiker kun je zeker vervangen, zelf heb ik hier geen ervaring mee. Dit is dus ook een kwestie van uittesten..Mocht je dit overigens doen, laat vooral weten hoe het geworden is!
Hier is een totaal andere manier om limoncello te maken. Een oud Siciliaans recept. Voor de liefhebbers…
http://gizmodo.com/how-to-make-the-best-limoncello-youve-ever-had-1533528095
Bedankt Roeland,
Dit recept is op basis van wodka, met zuivere alcohol kun je meer smaak uit de schillen krijgen. Maar ik deel hem graag.
Ik vind de limoncello te scherp die ik gemaakt heb. Hoe krijg ik de limoncello iets zachter?
Kan ik er nu nog wat water bijdoen?
Beste Tanja,
De ‘scherpheid’ is waarschijnlijk een combinatie van alcoholgehalte, zuurgraad, citroenolie en suikergehalte. Meer suiker zal de smaak zachter maken, evenals meer water. Als je alleen meer water toevoegt wordt alle smaak minder, dus ik zou behalve meer water ook een klein beetje extra suiker toevoegen. Succes!
Beste Likeurmeester,
Na al tweemaal “gewone” Limoncello te hebben gemaakt, heb ik me gewaagd aan een recept voor Limoncello di Crema (zoals hierboven beschreven):
Halve liter room
Halve liter volle melk
Halve liter “alcohol 96%” met citroenschil
800gr Suiker
Nadat de suiker is opgelost in de volle melk en room, afkoelen en samen met de alcohol gebotteld in flessen. Hier komt alleen het probleem, het gaat zo ontzettend schiften in de fles, dat het na 3 weken met schudden niet meer te redden valt. Het vet van de room en melk is zo bovenin de fles samengeklonterd dat je niks meer met de limoncello kan.
Graag advies om dit schiften tegen te gaan, want verder is het werkelijk waar heerlijk om een glaasje limoncello di crema te nuttigen! 🙂
Beste Willem,
Bedankt voor je recept! Schiften komt vaak door temperatuur verschil in ingredienten. Dus wanneer niet alles op kamertemperatuur (of gelijk van temperatuur) is gaat je limoncello waarschijnlijk schiften. Een tweede reden is omdat het vet in de room en melk niet goed oplost in de rest.
Het is mij niet helemaal duidelijk of de schifting dus optreed na drie weken of al eerder…
Ik heb hier verder zelf weinig ervaring mee. Maar erg leuk om je recept te krijgen!