Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Beste…….
Ik maak regelmatig limoncello (citroenen uit sorrento en pure alcohol) en na het maken is de kwaliteit altijd erg goed. Mooi troebel en een beetje wazig. Soms gaat dit wazige er echter na een week weer vanaf en wordt de limoncello doorzichtiger en ook wat scherper. De schillen laat ik altijd op een donkere plek in de alcohol staan en na productie gaat de limoncello altijd direct de koelkast in. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
BVD
Beste Oscar,
Het donker en koel bewaren is goed. Het kan aan de ctroenen en hoeveelheid liggen, maar dat is lastig te bepalen..Het is immers een natuurproduct en verschillen kunnen daardoor altijd plaats vinden.
Hoi,
Mijn eerste Limoncello, volgens jullie recept smaakte supper.
De tweede wordt ook gemaakt met de citroensapijsblokjes methode en met een deel ook met wat mandarijnzest.
Mijn vraag.
Kan ik ook gedroogde citroenschil gebruiken i.p.v. verse.
en zo ja wat is dan de grove verhouding voor je standaardrecept??
Beste Rozemeijer,
Fijn om te horen dat het lekker smaakte!
Natuurlijk kun je ook gedroogde schil gebruiken, waarschijnlijk is de smaak dan wel minder. Door het drogen vervliegt veel van de smaak. Maar je zou het natuurlijk kunnen proberen, ik heb hier zelf geen ervaring mee. Wat de verhoudingen moeten zijn kan ik je dus ook niet zeggen, dat zou je zelf moeten inschatten/proberen.
Succes!
Dank voor dit recept. Tot nu toe bleef mijn Limoncello helder en ik begreep niet waarom; maar nu is het gelukt. In mijn recept was het alc.% kennelijk te laag. De smaak was er niet minder om trouwens! ’t Zit hem vaak in kleine dingen …
Wat gebeurt er met het sap van de citroenen? Ik kreeg van een italiaan een recept waar het sap van de citroenen met het water en de suiker wat warm gemaakt werd tot de suiker is gesmolten. Hier lees ik nergens dat het sap gebruikt wordt. Moet ik dan meer alcohol of wodka gebruiken?
Het recept; 4 biologische citroenen, 400gr suiker, 500ml alcohol en 900ml water met het citroensap
Best Ilona,
Allereerst zou ik alcohol gebruiken i.p.v. wodka. En in de reacties hieronder kun je ook meer lezen over het gebruik van citroensap. Ik zou iets minder water gebruiken voor de hoeveelheid citroensap.
Succes!